Kvalitní bezlepkové potraviny z lékárny

Bez lepku a s chitíPro pacienty s celiakií či alergií na lepek představuje nakupování v běžném obchodě téměř mučednické utrpení. Jak vybrat ty správné výrobky bezlepkovém standardu?

Lepek (gluten) je tvořen směsí bílkovin gluteninu a gliadinu, nacházející se spolu se škrobem v endospermu některých obilnin. V latině gluten znamená lepidlo, což navádí k českému výrazu lepek. 

Bezlepková kuchařka

Všude číhá lepek

Lepek najdeme ve všech obilovinách první skupiny čeledi lipnicovitých (Poaceae). Patří sem pšenice, žito, ječmen a oves a jsou charakteristické podélnou rýhou na spodní straně obilky. Obsah lepku se může v závislosti na pěstebních podmínkách lišit, a to i v rámci jednoho druhu obilí. Čím vyšší je obsah lepku, tím více si dané obiloviny z potravinářského hlediska ceníme, hodnotíme ji jako kvalitnější a výživnější, těsto lépe kyne a pečivo je tak pružnější a po upečení dobře drží tvar. Ovšem jedinci trpící celiakií nebo alergií na lepek se musí klasického pečiva zříci, jelikož představuje potravinový alergen způsobující velmi nepříjemné až závažné reakce organismu. Příznaky mohou být u všech téměř identické: bolest žaludku, svědění v ústech a v krku, průjem, zvracení, nadýmání, rýma, dušnost, kopřivka či ekzém až anafylaxe. Přičemž rychlý nástup příznaků můžeme čekat u alergiků na lepek (řádově jednotky – desítky minut po konzumaci lepku) a pomalý nástup u celiaků (hodiny až dny po konzumaci lepku). Je to dáno rozdílným mechanismem reakce organismu. U celiakie se jedná o autoimunitní reakci (imunitní systém napadá tenké střevo), kdežto u alergie na lepek se protilátky zaměřují proti lepku. Ač se onemocnění může v detailech lišit, jedno je podstatné – skutečnost, že se musí držet přísná bezlepková dieta. Zakázáno je klasické pečivo a naopak neomezeně jsou povoleny rýže, sója, kukuřice, jáhly, pohanka, amarant, brambory, ovoce či zelenina. Ovšem i tak je tu obrovský problém – přítomnost lepku všude tam, kde bychom jej vůbec nečekali – uzeniny, alkohol, jogurty, kukuřičné lupínky, kečup či hořčice… jako častý potravinářský pomocník na nás juká z mnoha produktů. Z návštěvy restaurace se také může stát dobrodružství hodné vyšetřovací jednotky – vyptávat se obsluhy, co všechno dnes nastavili moukou, nemá každý odvahu. 

Bez lepku, ale s chutí

Čtecí maraton

Naštěstí se dnes téměř na každém potravinovém obalu dočteme o podrobném složení a tak zkušený nákupčí pozná, kterých výrobků se musí zříci. Pokud se takovému čtecímu maratonu rádi vyhnete, mrkněte zde na kategorii Bez lepku, ale s chutí! Vybíráme pro vás sortiment bezlepkových potravin či produktů, které splňují nejen požadavek na absenci lepku, ale i naplňují kritéria kvality, chuti a výživové rovnováhy.

 

 

 

 

 

 

 

Autor textu: Mgr. Bc. Jindra Vařachová, MBA

Tyto články mají pouze informativní charakter a nenahrazují poradenství lékaře, či lékárníka. V rámci jednotlivých témat se snažíme poskytnout objektivní, vyvážené a pravdivé informace, avšak v rámci omezeného prostoru nemusí být zcela vyčerpávající. Účelem není nabádání k neuvážené spotřebě léčivých přípravků. Při výběru vhodného přípravku a o jeho účincích a způsobu užívání se poraďte s lékárníkem či lékařem. Čtěte pozorně příbalový leták.


 

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookies. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s našim používáním souborů cookies. Souhlasím